IKEBANA

Japans
Bloemschikken

Ikebana als zijnde een kunstvorm maakt deel uit van de ‘Japanse’ cultuur en het dagelijkse leven.

Wat is IKENOBO

IKENOBO is de ‘oudste’ en grootste ikebanaschool, gekenmerkt door haar ‘traditie in verandering’. Ze omvat zowel klassieke als moderne stijlen.

Geshiedenis

IKENOBO is de geschiedenis van ikebana en gaat terug tot de 15de eeuw. Het vindt zijn oorsprong in de bloemenoffers aan Boeddha. Doorheen zijn evolutie hebben verschillende strekkingen (ook wel scholen genoemd) zich afgesplitst van Ikenobo.

Stromingen

De grote ontwikkelingen doorheen de eeuwen zijn terug te vinden in 3 herkenbare stijlen: ‘Rikka’ (‘staande bloemen)- ‘Shoka’ (‘levende bloemen) en Jiyuka (vrije stijl).

In het moment

Aandachtig leren kijken naar de natuur en werken met de plantenmaterialen zoals ze “zijn’ , leert ons als mens ook het beste te zien in de ander en samen te werken en te leven zo goed als we kunnen. Ikebana gaat niet enkel over het schikken van plantenmaterialen, het drukt ons bewustzijn uit dat we allen deel zijn van de natuur.

Workshops

Tijdens een lessenreeks leert men geleidelijk de verschillende stijlen binnen de Ikenobo school kennen en er zich in verdiepen.
De Ikenobo stijlen worden gekenmerkt door contrast, ruimte, asymmetrie, lijn en harmonie.   
Cursussen zijn te volgen in groep of op afspraak. 

Cursussen

Met een initiatie workshop ontdek je zelf de boeiende, creatieve wereld van het Japans bloemschikken volgens de Ikenobo school.
Van 7 jaar tot …
 Tijdens een thematische workshop wordt een techniek en/of een stijl grondiger bestudeerd, geoefend.

Op maat werk

Laat een ikebana arrangement je plezieren, blijheid schenken, poëzie, verwondering, creativiteit, kleur, schoonheid, stilte, vreugde, rust  …. Op een feest, bij een opening, voor een zakelijke ontmoeting, een verjaardag, een huwelijk, op school, in een zorgcentrum,  tijdens een themadag,  een bijeenkomst…

Els Claes

ELS CLAES begon met Ikenobo ikebana in 1997. 
In 2002 bezocht zij het Ikenobo Hoofdkwartier in Kyoto Japan en sindsdien is haar passie voor Ikebana, de Japanse cultuur en andere kunstvormen toegenomen. 
Vanaf 2003 nam zij regelmatig deel aan verschillende seminaries in Europa, aan tentoonstellingen, organiseerde ikebana voor evenementen, geeft les en workshops, laat mensen van ikebana genieten in kunstgalerijen, … . 
Gedreven door haar enthousiasme begon zij in 2006 deel te nemen aan workshops/lessen op het Ikenobo Hoofdkwartier in Kyoto. Begin 2017 ontving zij de graad van Professor in Ikebana, 2de Graad (Sokakan).
Zij is lid van Ikenobo Studygroup Belgium – Ikenobo België – Ikenobo Belqique.

Fijn dat je interesse hebt!

Aarzel niet contact met ons op te nemen.

Voornaam
Naam
E-mail
Ik heb interesse in
Bericht
Het formulier is met succes verzonden!
Er waren wat fouten bij het verzenden van het formulier. Controleer nogmaals alle formuliervelden.
Scroll naar boven